Kennissessies over onder andere smart buildings, duurzaamheid en hybride werken. Interessante keynotes van Peter Joosten en Sierd Nutma. Presentaties door jonge FM’ers met enkele jaren werkervaring, een gaaf ontmoetingsplein en natuurlijk veel netwerkmomenten. Het waren enkele onderdelen van de vierde editie van Facility Matters op 14 april in De Doelen in Rotterdam.
Door: Gerard Dessing
De 325 deelnemers die op 14 april naar Rotterdam waren afgereisd kregen een gevarieerd programma voorgeschoteld, waar zij – getuige de reacties na afloop en op social media - met volle teugen van hadden genoten. Het programma werd mede mogelijk gemaakt door Heyday Facility Management, Facilicom Group, VFM facility experts, ISS, CSU en D&B The Facility Group.
Na de speeddates voor 4e jaars studenten FM en de opening door moderator Desirée Hoving was het woord aan keynotespreker Peter Joosten. Hij nam in zijn presentatie over de Supermens de aanwezigen mee op reis in de wereld van biohacking: het experimenteren met technologie en biologie. Daarbij besteedde hij aandacht aan ontwikkelingen zoals het implanteren van chips in het lichaam, kunstmatige intelligentie, robotisering, virtual reality, metaversre en brein-implantaten. ‘Het zijn ontwikkelingen die ons leven flink gaan veranderen, nu en in de toekomst’, aldus Joosten. Maar, zo gaf hij aan. Blijf wel nuchter, want wat betekenen die ontwikkelingen voor onze autonomie, voor onze privacy en ons geluk? Joosten: ‘Er kunnen ook risico's aan zitten, wees je daarvan bewust. En bedenk: technologie is een middel, geen doel.’
>> Lees hier het complete verslag van de keynote van Joosten.
Slotspreker Sierd Nutma (ex-commando, als avonturier betrokken bij diverse extreme expedities en auteur van de boeken ‘Mentale Veerkracht voor Professionals’ en ‘Werkdruk bestaat niet’) ging in zijn presentatie in op het onderwerp mentale veerkracht. Gewapend met niet meer dan een zwarte stift en twee flipovers was hij in staat de zaal te boeien over dit interessante onderwerp. Hij legde uit dat er drie elementen van mentale veerkracht zijn: motivatie, doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheid. ‘Mentale weerstand is dingen doen voor de dingen die de moeite waard zijn', sprak hij.
En hij vervolgde: ‘Als je aan de slag wilt met mentale veerkracht is er een gouden regel: hou het simpel. Daarbij horen vier heldere richtlijnen: zorg voor voldoende slaap, let op je eten (voorkom ‘bodemdrift’), zorg voor voldoende beweging (en daag je zelf daarbij uit) en zorg voor verbinding (zowel met jezelf als met anderen).
Ook werd een aantal kennissessies gegeven, waaronder de ronde tafel over hybride werken, die werd geleid door Jaap Kloos, teamleider FM aan de Haagse Hogeschool. De gespreksdeelnemers ware Maurice Verwer (PwC), Martine Atzema (ProRail), Arrèn van Tienhoven (Arcadis) en Peter Jansen (Nationale-Nederlanden).
>> Lees hier het verslag van de ronde tafel over hybride werken.
Verder gaven David Kulen en Wisse Stenchlak van Powerplant in twee volgeboekte sessies hun visie op de concurrentie van werkomgevingen met de aantrekkingskracht van restaurants, hotels, co-working concepten en thuis. Hoe speel je in op de veranderende behoefte en hoe creëer je succesvolle werkplek- en hospitalityconcepten?
>> Lees hier het verslag van de presentatie van Kulen en Stenchlak.
Andere sessies die op het programma stonden waren onder meer:
>>Robin Hulsbos (Just Eat Takeaway) spoort FM’ers aan: ‘Durf beslissingen te nemen’
>>‘Als FM'er moet je integraal naar het afvalvraagstuk kijken’
>>‘Het ultieme doel van een smart building? Medewerkers ondersteunen!’
>>Zo word je het gezondste kantoor van Nederland: 'Kijk verder dan het gebouw'