4 modellen voor hybride werken 

Hybride werken verandert onze werkdagen. Wat zijn de formats waar bedrijven nu voor kiezen? BBC Worklife dook erin en kwam tot een keuzemodel.

Lees verder 


1. Kortere werkweken

 

Een werkweek van vier dagen heeft voordelen. Uit verschillende proeven is naar voren gekomen dat de productiviteit stijgt ten opzichte van een vijfdaagse werkweek. Het werk over vier dagen verdelen, is financieel ook gunstiger. Want er is een dag minder te besteden aan kinderopvang en woon-werkverkeer.

 

86% van de bedrijven die meedeed aan het '4-day workweek-experiment' in het Verenigd Koninkrijk was zeer enthousiast

 

Hoe ziet dat eruit op bedrijfsniveau? Kies je voor 40-urige werkweken, 32 of 36? En ga je je medewerkers evenveel betalen, voor minder uren? In het Verenigd Koninkrijk hebben ze geëxperimenteerd met een één betaalde vrije dag per week. 86% van de 73 bedrijven die meedeed aan het experiment was halverwege al om en wilde het 4-dagenbeleid handhaven.


2. Kortere werkdagen

 

En wat als we de dagen ook nog korter maken? Wat doet dat met onze productiviteit? Gaan we op zoek naar de sweet spot, die zo rond de 6 uur per dag ligt? Uit onderzoek blijkt dat werknemers net zo productief zijn en minder uren maken, bijvoorbeeld in Noorwegen en Denemarken. Adam Grant, hoogleraar organisatiepsychologie aan de Universiteit van Pennsylvania: ‘Dat is logisch, want als je minder tijd hebt, ga je je focussen op de dingen die er echt toe doen’.

 

Adam Grant, hoogleraar organisatiepsychologie: minder tijd betekent meer focus op de dingen die er echt toe doen


3. Elke dag een ander ritme

 

Hoewel het overgrote deel van de mensen blokken van meerdere uren achter elkaar werkt, is er een handjevol mensen dat dat niet doet. Zij werken volgens non-lineaire structuren, dus opgedeeld in meerdere blokken per dag. Het betekent dat je je uren kiest, die het beste passen bij je leefstijl. Ze zijn vooral prettig voor ouders en verzorgers, vanwege de ad hoc zorgbehoeften die zij hebben en deze kunnen inpassen in een drukke werkweek. Beide partijen, zowel werknemers als werkgevers, profiteren van deze dagindeling, zo zegt Aaron de Smet, senior partner bij adviesbureau McKinsey&Company. Want voor werkgevers levert het werk op dat gedaan is in de beste omstandigheden en vaak creatiever en innovatiever is.

 

LEES OOK: 'Dit is waarom werkgevers niet houden van flexibel werk' 


4. Asynchroon werken

 

Werken in je eigen ritme en op de locatie die jij wilt. Voor met name banen in de logistiek en in de techniek, is asynchroon werken een reële optie. Op die manier kun je volledig zelf je werk inrichten, zonder dat de productiviteit van het bedrijf eronder lijdt en zonder dat je rekening hoeft te houden met het tempo van het werk van je collega’s. Dankzij de digitale ontwikkelingen door de pandemie, is dit model een haalbare kaart geworden.

 

Alle vier modellen vallen of staan bij:

  • een welwillende baas,
  • het besef dat de werkplek zich door ontwikkelt
  • én dat er vroeg of laat een keuze gemaakt moet worden om aantrekkelijk te blijven in de markt.

 

Bron: Four shifts that could change workdays forever – BBC Worklife



SMART BUILDINGS

Vier modellen voor hybride werken

10/14
Loading ...