Voorwoord

Op weg naar werkplekdisruptie


“Facility management loopt vaak voor op andere bedrijfstakken.” Dat is een van de uitspraken in dit digimagazine. Daarin heeft Facto acht interviews gebundeld met toonaangevende marktpartijen. Zij blikken, elk vanuit een eigen context, vooruit op de ‘Facilitaire trends voor 2023’. Aan hun praktijkervaringen en ideeën voor de toekomst kunt u uw eigen visie en keuzes toetsen.

Voorwoord

FM mag dan vooroplopen, “de oude stijl is niet goed genoeg meer”, luidt een andere conclusie. Facilitaire dienstverleners zouden hun werk meer met “een hospitality-mindset” moeten benaderen. Of het nu de cateraar betreft, de receptioniste of de recruiter.

 

Intussen verdiept en verbreedt het werkveld zich. Zo wordt integrated security management stilaan een aparte discipline binnen FM. Immers, het is ook voor een 100% professional bijna ondoenlijk om bij te blijven met alle veranderingen, zoals AVG-normen en databeveiliging.

 

Voor het realiseren van de duurzaamheidsambities van organisaties geldt hetzelfde. Ook hier zien we gespecialiseerde duurzaamheidsmanagers verschijnen, om de facility manager bij te staan. Want de noodzaak tot een transitie naar een CO2-neutrale en circulaire dienstverlening is alom aanwezig. Of het nu om vloermatten gaat, om gebouwbeheer, om zakelijke reisbewegingen of om integrale facilitaire dienstverlening. “Als we het slim doen én samen, dan komen we veel sneller tot een duurzame samenleving”, zo luidt een van de conclusies.

 

En dat alles in een werkomgeving die in een razendsnel tempo verandert. Waar plaats- en tijdonafhankelijk werken vanzelfsprekend worden en het kantoor een mix wordt van ruimtes voor overleg, co-creatie, stiltewerkplekken en ontspanning. Een van de geïnterviewden voorspelt een “werkplekdisruptie”. Bent u nog niet gewend aan smart buildings? Doe een riem om, want de vervolgstap naar autonome gebouwen laat niet lang op zich wachten.

 

Kortom, de hybride werkomgeving, technologische ontwikkelingen en de leefbaarheid van de planeet vragen veel van ons. Laat u inspireren door de visies van acht facilitaire koplopers!

 

De uitgever

Voorwoord

3/14
Loading ...