Voorwoord


Een jaar van doorpakken

“De komst van het coronavirus heeft de wereld op zijn kop gezet”, zegt een van de geïnterviewden in dit speciale Facto-digimagazine ‘Trends in FM 2021’. In die uitspraak zal vrijwel iedereen zich herkennen. COVID-19 drukt een zwaar stempel op onze samenleving en logischerwijs dus ook op de trends voor 2021 in Facility Management.

 

Twaalf maanden geleden kwam het begrip ‘gezonde werkplek’ niet in dit katern voor, toen we vooruitblikten op het jaar 2020. Nu is het prioriteit nummer één. Terugblikken op eerdere voorspellingen levert meer bijzondere waarnemingen op. “Werken op kantoor is weer in”, was namelijk een voorspelling voor 2020. Tussen de spaken van dat wiel heeft corona een flinke stok gestoken. Voor 2021 is “de terugkeer naar kantoor” ineens een actueel aandachtspunt. Over de manier waarop dat gaat plaatsvinden hebben verschillende partijen uitgesproken ideeën. Daarover lees je meer in dit digimagazine. Maar de uitgave biedt meer antwoorden. Welke trends gaan we, naast een veilige en gezonde werkplek, komend jaar nog meer terugzien in FM? Hoe kun (of misschien beter: moet?) je daar nu al op inspelen? Acht toonaangevende partijen in Facility Management geven hun visie.

Voorwoord_528

Technologie, duurzaamheid en circulariteit zijn terugkerende thema’s. Maar deze kwesties zijn dwingender dan ooit. “De tijd van kleine initiatieven en leuke ideeën ligt achter ons”, is een citaat die dat onderschrijft. “2021 wordt het jaar van doorpakken en opschalen.”

 

Tot slot gaan de schijnwerpers veel meer op de medewerker zelf. Diens welzijn én betrokkenheid bij de organisatie schreeuwen om aandacht. Niet in de laatste plaats als die medewerkers thuis werkt. Intussen wordt het kantoor dé plaats van ontmoeting en verbinding. Het kantoor wordt enerzijds door technologie een slim gebouw, anderzijds het sociale hart van de organisatie. Een soort clubhuis. “Naar kantoor gaan wordt een uitje”, is een van de conclusies van dit magazine.

 

De facility professional wacht een buitengewoon interessant jaar, waarbij taken van FM, HR en IT steeds verder in elkaar gaan overlopen. Dat biedt kansen én uitdagingen! Maak kennis met de visies van acht partijen, die zonder uitzondering optimistisch uitkijken naar 2021.

 

Ik wens u veel inspiratie en leesplezier toe!

 

Gerard Dessing, hoofdredacteur Facto

 

P.S. Met dank aan Sodexo voor de gastvrije ontvangst en de mogelijkheid om de interviews en video's te doen in hun nieuwe hoofdkantoor in Rotterdam.

Voorwoord

3/11
Loading ...