EDGE Olympic boordevol slimme technologie

EDGE Olympic zit boordevol slimme technologie. Gebruikers kunnen via één app alles rond hun werkplek regelen, zoals de verlichting en de temperatuur. Met dezelfde app kunnen ze collega’s vinden, toegang krijgen tot het gebouw en de parkeergarage, vergaderzalen boeken enzovoort. 

Header foto in kolom - 6:4 verhouding

Erik Ubels, Chief Technology Officer van EDGE Technologies, geeft zijn visie op de meerwaarde van een slim, duurzaam, gezond en flexibel kantoor. Het gesprek met Ubels vindt plaats in EDGE Olympic, een multi tenant-kantoor gelegen vlak aan de Ring Zuid in Amsterdam, nabij het Olympisch Stadion. Het in 1990 gebouwde pand, voorheen bekend als Olympic Plaza, heropende in de zomer van 2018 haar deuren na een ingrijpende herontwikkeling, verbouwing en modernisering.

 

Technologische basis

Het gebouw werd niet alleen duurzamer en energiezuiniger, er werd ook veel slimme technologie toegepast, technologie die het verblijf van mensen in het gebouw aangenamer en efficiënter maakt. De technologische basis van het gebouw wordt gevormd door een digitale IT-infrastructuur die alles en iedereen in het gebouw met elkaar verbindt. Verder zijn op iedere etage tientallen klimaatplafonds geïnstalleerd. In die plafonds bevinden zich armaturen met LED-verlichting en een sensornode, een compact ‘doosje’ met daarin een aantal verschillende sensoren.


Een gebouw als dit moet één app hebben waarmee de eindgebruiker alles kan doen

Dynamische sturing klimaat- en ventilatiesysteem

Die sensoren meten voortdurend allerlei waardes, vertelt Ubels. Een daarvan is het CO2-niveau in ruimtes. Als uit een meting blijkt dat op enig moment een bepaalde grens wordt overschreden, wordt automatisch de luchtventilatie aangepast om toch een gezonde werkomgeving te realiseren. Ubels legt uit hoe deze dynamische sturing in zijn werk gaat. "Traditionele klimaat- en ventilatiesystemen werken met mechanische kleppen. Deze staan standaard ingesteld op het aantal personen waarvoor een ruimte is ontworpen. Heb je echter elektronisch gestuurde kleppen, dan kun je de luchttoevoer koppelen aan het aantal personen dat op een moment werkelijk in een ruimte aanwezig is. Met toevoeging van die intelligentie kun je automatisch verse lucht in een ruimte sturen en voorkom je een te hoog CO2-gehalte."

 

Lichtniveau

Een andere parameter die voortdurend wordt gemeten is het lichtniveau. Dat gebeurt om twee redenen: ten eerste om het licht zelf te managen (als de zon feller schijnt kan de verlichting omlaag en andersom) en ten tweede om een beeld te krijgen van de hoeveelheid daglicht die iemand als individu op een dag ontvangt. Ubels: "In kantoren met LED-verlichting is het vaak zo dat het licht wel harder en zachter kan branden, maar het blijft één kleur namelijk: wit. In de nabije toekomst krijgen we verlichting die meebeweegt met de kleur van de zon. Dus ‘s ochtends helder en wat feller en aan het eind van de dag warmer en zachter. Dat is nu nog vrij prijzig, maar als de prijzen dalen zal dat vaker worden toegepast."

Foto bij quote - 6:4 verhouding

Wie is Erik Ubels?

Erik Ubels is sinds januari 2016 Chief Technology Officer bij EDGE Technologies (voorheen OVG Real Estate). Daarvoor was hij ruim 23 jaar verbonden aan advies- en accountantsorganisatie Deloitte en was hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van een aantal Deloitte-kantoren, waaronder The Edge in Amsterdam, volgens Bloomberg een van de eerste echt slimme gebouwen ter wereld.

Ubels verzorgt op het event Smart Buildings op 10 oktober in Utrecht de closing keynote 'The world needs better buildings'.

Digitaal watervalgeluid

Weer een andere sensor meet het geluidsniveau in een ruimte of op de werkplek. Wat je daar mee kunt doen? Ubels staat op van zijn stoel en maakt een wenkend gebaar. "Loop even mee", zegt hij, "dan laat ik het je zien." We lopen vanuit de vergaderzaal een meter of dertig naar een ander deel van de verdieping waar enkele OVG-collega’s aan een bureau werken. Vlak voor het raam bevindt zich een verticale, glazen paneel, zo’n 2,5 meter hoog en 80 centimeter breed. Tussen de glasplaten stroomt duidelijk zichtbaar water, eigenlijk een soort mini-waterval dus. Ubels: "Als je in dit gebied staat hoor je op de achtergrond heel zacht het geluid van kabbelend water. Iedereen denkt dat dat van die mini-waterval komt maar dat is niet zo, het is kunstmatig geluid. Wat in feite gebeurt is dat er een soort geluidsdekentje over je hersenen wordt gelegd. Door zo’n digitaal watervalgeluid toe te voegen realiseer je in feite een bepaalde rust, dat is prettig, zeker in een open ruimte zoals hier. Er zijn veel verschillende soorten van dit soort technologieën beschikbaar, via de app kun je dat allemaal zelf beïnvloeden."

 

Schoonmaak slimmer sturen

De technologie in EDGE Olympic maakt het ook mogelijk de schoonmaak slimmer te sturen. Sensoren meten het gebruik van een ruimte, waardoor vergaderzalen die niet gebruikt zijn niet schoongemaakt hoeven te worden. De tijd die de schoonmaker overhoudt kan dan weer ergens anders ingezet kan worden, met als mogelijk positief gevolg een verhoogde klanttevredenheid.

 

Lees het complete interview over EDGE Olympic op facto.nl

BeSense: Ga in gesprek met jouw gebouw

EDGE Olympic boordevol slimme technologie

3/13
Loading ...