Design nodig om gezond kantoor te creëren

Er zijn maar weinig onderwerpen die meer in de schijnwerpers staan dan de healthy office. Er is meer dan genoeg bekend over onze vele slechte gewoonten, maar we weten allemaal: gedragsverandering is zo makkelijk niet.

 

Daarom hebben kantoorgebruikers de hulp van designers nodig. Zij zijn in staat om zulke werkvloeren te creëren dat gezonde gewoontes op het werk vanzelf gaan of een stuk makkelijker worden. En dit levert een hoop voordelen op. Zowel voor de medewerkers, die bijvoorbeeld minder ziek zijn en meer energie hebben, als voor de werkgever, die door een focus op een gezonde werkomgeving talentvolle mensen aan zich kan binden.
Want een gezonde levensstijl staat bij veel mensen wel volop in de aandacht.

Lees verder 


Mensen tot bewegen aansporen

Jaarlijks organiseert Frame Magazine het Frame Lab, een event waarbij volop aandacht is voor interieurs en dus ook voor de gezonde werkomgeving.
Een van de sprekers was de van oorsprong Turkse architect Sevil Peach, die samen met de Britse architect Gary Turnbull aan de basis stond van de informele werkvloer, waarop werknemers vrij kunnen bewegen tussen verschillende werkstations. Waarbij ze soms op een bureaustoel zitten, soms op een zachte bank hangen, dan weer staan of wandelen.

 

Om mensen tot beweging aan te zetten implementeert hij soms de simpelste oplossingen, zoals één prullenbak op een hele afdeling, zodat mensen wel moeten opstaan om hun afval weg te gooien.

 

De toekomst is het kantoor waar je als vanzelf veel beweegt en verschillende houdingen aanneemt door van verschillende typen werkplekken gebruik te maken. Vaak zijn het techbedrijven, zoals Google en Dropbox, die hierin voorop lopen.


Designers kunnen werkvloeren creëren waar gezonde gewoontes vanzelf gaan of een stuk makkelijker worden

Biophilic design

Een andere ontwikkeling is biophilic design, oftewel de natuur en de menselijke biologie als uitgangspunt voor het ontwerp nemen.
Architect Oliver Heath is ervan overtuigd dat zintuiglijke ervaringen ons helpen in het hier en nu te zijn en voorkomen dat we te veel tobben, waardoor we gespannen raken.
“De digitalisering is onnatuurlijk en bezorgt ons stress. We hebben de geur van verse bloemen en het gekriebel van gras onder de voeten nodig om die te compenseren.”

Een voorbeeld is het Amsterdamse hoofdkantoor van het kinderwagenmerk Joolz. Ontwerpbureau Space Encounters ontwierp een kantoorvloer die veel weg heeft van een oerwoud. Met in het hart van het pand een kas, waar medewerkers tussen de tropische planten vergaderen.
Bekijk de video.

Mentaal, fysiek, sociaal

Ben van Berkel, oprichter van architectenbureau UNStudio, benadrukt dat niet alleen de mentale en fysieke gezondheid meetelt, maar ook de sociale. Ontmoeten is dus van groot belang, iets dat ook in het nieuwe kantoor van TOPdesk een belangrijke rol speelt.

 

In Groningen bracht UNStudio het ziekteverzuim bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de Belastingdienst met 20 procent omlaag door een innovatieve installatietechniek in het gebouw toe te passen die de lucht verticaal afzuigt.

‘Als je daar door de gangen loopt, heb je het gevoel dat je buiten bent. Zo ongekend vers is de lucht’, aldus Van Berkel.

 

Kantoren die beter afgestemd zijn op de gebruikersbehoeften. Je zou denken dat architecten daar inmiddels genoeg kennis van hebben en nieuwe of verbouwde panden hier ruimschoots aan voldoen.
Niets blijkt minder waar in het gerenoveerde onderkomen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat.

 

Bron: Financieele Dagblad

Foto bij quote - 6:4 verhouding

De digitalisering is onnatuurlijk en bezorgt ons stress


Meer weten?

Design nodig voor gezond kantoor

10/12
Loading ...