Koffie bestellen bij dove barista, zo gaat dat bij VodafoneZiggo

Sinds eind vorig jaar kunnen medewerkers van VodafoneZiggo op het hoofdkantoor in Utrecht koffie bestellen bij een dove barista. Dat doen ze met gebarentaal. Facto in gesprek met Matthijs Simons, general manager Vermaat bij VodafoneZiggo en Bas de Ruiter van Ctalents over de achtergronden en de ‘win-win’ van het concept. ‘Als je via gebaren communiceert, komt een ander contact tot stand’. 

Lees verder 

Header foto in kolom - 6:4 verhouding

Eind oktober vorig jaar opende VodafoneZiggo haar nieuwe hoofdkantoor in het stadshart van Utrecht. Inmiddels zijn er ruim 1.600 medewerkers werkzaam in het pand, een combinatie van nieuwbouw en bestaande bouw op Hoog Catharijne. Ze worden iedere werkdag van eten en drinken voorzien door horecapartner Vermaat.

 

Meer bezoekers

Matthijs Simons is als general manager verantwoordelijk voor de dienstverlening van Vermaat bij VodafoneZiggo.Toen hij eind vorig jaar, een aantal weken na de opstart van de activiteiten in de nieuwe huisvesting, constateerde dat een van de outlets, namelijk die in de bestaande bouw, wel wat meer bezoek kon gebruiken, bedacht hij een plan om met een koffieconcept meer bezoekers te trekken. Daarmee wilde hij drie vliegen in één klap slaan, vertelt hij. “We wilden hoogwaardige en uitgeserveerde koffie aanbieden, we moesten snel van start kunnen gaan en het concept diende extra waarde te creëren, aansluitend bij de kernwaarden van VodafoneZiggo.”

Foto bij quote - 6:4 verhouding

Waar het vooral om gaat, is dat je als barista een mensen-mens bent

Sign Language Coffeebar

Omdat Simons bij een van zijn andere opdrachtgevers al samenwerkte met het concept Sign Language Coffeebar nam hij telefonisch contact op met Bas de Ruiter van Ctalents, een social enterprise gericht op het aan het werk helpen van dove en blinde mensen. De Ruiter bedacht een aantal jaar geleden samen met zijn compagnon Sandra Ballij de Sign Language Coffeebar, een mobiel koffieconcept waar mensen in gebarentaal koffie kunnen bestellen bij een dove barista.

 

Pilot van vier weken

Na het eerste contact werd in overleg met VodafoneZiggo besloten om met een pilot van vier weken van start te gaan. Die snelle opstart was geen enkel probleem, zegt Bas de Ruiter. “We zijn ingericht om evenementen te verzorgen. Als dat gewenst is, kunnen we morgen op locatie starten. We beschikken over mobiele koffiebars, een soort flightcase-achtig model met een volwaardige espressomachine. Als je die inplugt en de mensen zijn beschikbaar, kun je snel van start.”


Vanaf dag één kon de Gebaarista rekenen op positieve belangstelling

Hoe werkt de Sign Language Coffeebar?

De Sign Language Coffeebar werkt als volgt. Voor de counter van de coffeebar bevindt zich een monitor. Wie een koffie, cappuccino, latte macchiato of andere koffiespecial wil bestellen, klikt eerst op de monitor op het icoontje behorend bij die koffie. Hij ziet vervolgens in een korte video welke gebaren daarbij horen. Vervolgens kan hij met die gebaren zijn koffie bij de barista bestellen en afrekenen. Overigens zijn er naast allerlei koffiespecials ook andere bestellingen mogelijk, zoals sapjes, thee, croissants en zoete snacks zoals een mueslireep of een brownie.

Veel positieve belangstelling

Vanaf dag één kon de Gebaarista, zoals de Sign Language Coffeebar ook wel wordt genoemd, rekenen op positieve belangstelling, blikken Matthijs Simons en Bas de Ruiter terug. “Mensen vinden het hartstikke leuk”, aldus De Ruiter. “Binnen een week stond er een heel enthousiasmerend filmpje op de website, en je zag meteen dat medewerkers collega’s meenamen naar de coffeebar om samen in gebarentaal koffie te gaan bestellen.”

ABN AMRO gaat het concept van de ‘gebaarista’s’ landelijk uitrollen voor de grotere kantoren.
Lees meer

Koffie bestellen bij dove barista_439

Links Matthijs Simons (general manager Vermaat bij VodafoneZiggo) en rechts Bas de Ruiter (Ctalents).

‘Als je via gebaren communiceert, komt een ander contact tot stand’.

Benieuwd naar het hele artikel? Lees meer.


Gastvrijheid: 4 voorbeelden

Koffie bestellen bij dove barista

4/13
Loading ...