Nieuws 




‘Thuiswerken is een afwijking, die we zo snel mogelijk moeten corrigeren’


Working-from-Anywhere bij Spotify:
dit zijn 4 pijlers


Corona-uitbraak op kantoor: burgemeester kan pand 10 dagen sluiten


8 nieuwe arbeidsvoorwaarden voor thuiswerkers

 





'Thuiswerken is een afwijking, die we zo snel mogelijk moeten corrigeren'

De topman van zakenbank Goldman Sachs ziet niks in de thuiswerktrend als gevolg van de corona-pandemie. Hij is vastbesloten de medewerkers van de bank, zodra het mogelijk is, weer op kantoor te laten werken.

CEO David Solomon sprak tijdens een virtuele conferentie over de thuiswerksituatie. Momenteel werkt maximaal 10% van de wereldwijd 34.000 bankmedewerkers op kantoor. In tegenstelling tot andere grote organisaties, zoals Twitter en Facebook, is Solomon vastberaden dat de medewerkers na de pandemie terugkeren naar kantoor.



Nieuws

‘Thuiswerken is niet ideaal’

“Ik denk dat voor een bedrijf als het onze, dat een innovatieve, op samenwerking gerichte cultuur heeft, deze werkwijze niet ideaal is. Het is ook geen nieuw normaal.” Solomon geeft daarbij aan dat hij er vooral op gericht is ervoor te zorgen dat de volgende groep jonge werknemers, die zich komende zomer bij Goldman Sachs zullen voegen, niet op afstand bij het bedrijf gaan werken. Hij gelooft dat ze dan ‘direct contact’ en ‘direct mentorschap’ kunnen missen. “Thuiswerken is een afwijking die we zo snel mogelijk gaan corrigeren”, voegt hij er nog aan toe. Solomon legt uit dat hij groot voorstander van persoonlijke verbinding is binnen een bedrijf als Goldman Sachs. “Ik denk niet dat als we uit de pandemie komen, de algehele manier waarop we opereren enorm zal verschillen.”

NAAR BOVEN 

Working-from-Anywhere bij Spotify: dit zijn de 4 pijlers

Streamingdienst Spotify introduceert een 'Work-from-Anywhere' strategie voor al haar medewerkers. Het tech-bedrijf schrijft op haar website dat ze al enige tijd nadenken over de toekomst van werken. Daarbij concludeerden zij eerder al dat globalisering en digitalisering vragen om een meer flexibele werkplek.

 

De corona-pandemie heeft ideeën en plannen hiervoor in een versnelling gezet. Het bedrijf geeft aan dat het nu het juiste moment is om te transformeren. Daarom introduceren zij een ‘Work-from-Anywhere’ strategie. Dit maakt het vanaf de zomer voor alle medewerkers mogelijk om te kiezen of zij vanuit huis of kantoor werken. Of dat ze liever in een hybride vorm afwisselend thuis en op kantoor werken.


Eerder maakten andere bedrijven al bekend dat medewerkers ook na de pandemie thuis kunnen blijven werken. Zo gaf Twitter aan dat medewerkers ‘voor altijd’ vanuit huis mogen blijven werken. En VodafoneZiggo heeft een thuiswerk-beleid vastgelegd voor de lange termijn.

Lees ook:  KPN-topman: ‘De ideale mix ligt op 50 of 60 procent thuiswerken’


Pijlers

De nieuwe strategie is gebaseerd op een aantal pijlers: 

 

  • Werk is niet iets waarvoor je naar kantoor gaat, het is iets wat je doet.
  • Effectiviteit wordt niet gemeten op basis van het aantal uren dat mensen op kantoor zijn – in plaats daarvan moeten mensen vrijheid krijgen om te kiezen voor een werkplek waar ze het meest efficiënt zijn.
  • Door mensen meer flexibiliteit te geven ontstaat een betere balans tussen werk en privé. Dit helpt bij het aantrekken van nieuw talent terwijl huidige werknemers behouden blijven.
  • Werken als een verspreide organisatie zal leiden tot betere en efficiëntere manieren van samenwerken door bewuster gebruik van communicatie- en samenwerkingspraktijken, -processen en -tools.

Nieuws

Het bedrijf stelt dat een flexibele bedrijfscultuur gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking, communicatie en verbinding. Door te erkennen dat iedereen een individu is met verschillende behoeften en rituelen is bij Spotify de juiste tendens ontstaan om gewoonten gedag te zeggen en te kiezen voor wat goed is voor het bedrijf en haar mensen, schrijven Anna Lundström en Alexander Westerdahl van de HR-afdeling van Spotify. Het bedrijf verwacht tijdens de uitrol van de nieuwe plannen, de strategie gaandeweg aan te passen.

NAAR BOVEN 

...

Corona-uitbraak op kantoor: burgemeester kan pand 10 dagen sluiten

Burgemeesters krijgen binnenkort de wettelijke bevoegdheid om een kantoor tijdelijk te sluiten bij een corona-uitbraak. Wanneer is sprake van een corona-uitbraak?

Er is sprake van een corona-uitbraak als minstens drie personen besmet zijn geraakt die met elkaar in verband kunnen worden gebracht, een specifieke locatie de meest waarschijnlijke besmettingsbron is, en er aanwijzingen zijn dat het overdragen van het virus op andere mensen nog gaande is op die plaats. Dat wordt vastgesteld door de GGD, mede op basis van het bron- en contactonderzoek.

Eerst een advies tot sluiting van de GGD

In aanvulling op de maatregelen van isolatie en quarantaine, kan de GGD ook adviseren de locatie of delen ervan tijdelijk te sluiten. In de praktijk werken beheerders van een besmette locatie hier meestal vrijwillig aan mee.

Wettelijke basis: burgemeester kan pand sluiten

Maar als dat niet gebeurt en snel ingrijpen toch nodig is om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt nu een expliciete wettelijke basis voor de sluitingsbevoegdheid van burgemeesters geregeld.Sluiting van een pand is alleen aan de orde als minder ingrijpende middelen niet volstaan en de sluiting proportioneel is.

Lees ook  Schoonmaak in Erasmus MC: ‘We moeten een noodscenario achter de hand hebben'.



Nieuws

Welke factoren moet burgemeester in zijn afweging meenemen?

De burgemeester betrekt bij zijn afweging naast het advies van de GGD,  de aard van de locatie, de aard van de activiteiten op de locatie en het aantal bij de sluiting betrokken personen.

Uitzonderingen

Woningen, religieuze en levensbeschouwelijke gebouwen, en een aantal andere gebouwen zijn uitgezonderd.

Maximale duur: 10 dagen
De maximale duur waarop een locatie gesloten kan worden is tien dagen.

 

Adviesaanvraag Raad van State

Om bovenstaande te regelen wordt een artikel toegevoegd aan de Wet publieke gezondheid, in het hoofdstuk met tijdelijke maatregelen ter bestrijding van de coronapandemie. De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Lees ook:

 Aanbesteding eten en drinken Provincie Flevoland: gezond, duurzaam, lokaal, korte ketens
 Nieuw schoonmaakcontract afsluiten in coronatijd: hier moet je op letten


NAAR BOVEN 

...

 

8 nieuwe arbeidsvoorwaarden voor thuiswerkers

Nu we vooral thuiswerken en dat in de toekomst waarschijnlijk meer blijven doen, is ook de vraag naar voorzieningen en secundaire arbeidsvoorwaarden veranderd. Uit Brits onderzoek blijkt dat thuiswerkers geen interesse meer hebben in pingpongtafels en power naps. Ze vragen om thuiswerkvergoedingen en hulp om fit te blijven (geestelijk en lichamelijk).

Het onderzoek werd uitgevoerd door banensite Adzuna. Er werden in februari 2021 meer dan 750.000 openstaande vacatures geanalyseerd. Daarbij kwamen de volgende acht secundaire voorwaarden naar voren die Britse thuiswerkers krijgen aangeboden.

1. Thuiswerkvergoeding

2. Virtuele gymnastieklessen

3. Mindfulnesslessen

4. Huisdierverlof

5. Kinderopvang en ouderschapsverlof

6. Baaldagen

7. Gratis taallessen

8. Verjaardagstractaties

Meer weten? Lees het complete artikel 


Lees ook:
 Wie betaalt de thuiswerkplek?
 Hybride werken en effect op FM: pilots bij FM Haaglanden 

NAAR BOVEN 



World Forum

Nieuws

4/14
Loading ...