Voorwoord

Hoofdredacteur Gerard Dessing

Betere wereld

‘Per eind 2021 stoppen we met plastic zakjes bij de groente en het fruit’. Het was onlangs een aankondiging van de grootste supermarktketen in ons land in een landelijk dagblad. De boodschap sprak me aan, niet alleen vanwege mijn terugkerende frustratie als ik weer eens sta te worstelen om zo'n plastic zakje te openen, maar vooral ook toen ik las wat deze koerswijziging gaat opleveren: het gaat 130 miljoen (!) plastic zakjes schelen, ruim 240.000 kilo plastic per jaar. In de tekst volgde een verdere opsomming van maatregelen die gaan bijdragen aan een beter milieu, zoals reductie verpakkingsmateriaal, terugdringing voedselverspilling en verdubbeling van het vegan-aanbod. Scoll om verder te lezen 

Goed dat de supermarktketen zijn verantwoordelijkheid neemt, iets dat facility managers ook in ruime mate doen, zo blijkt uit het FM Marktonderzoek 2021 dat op 17 maart tijdens een online-bijeenkomst werd gepresenteerd. Voor het onderzoek, een samenwerking tussen TwynstraGudde en FMN, werd respondenten onder meer gevraagd uit een lijst van elf thema’s aan te geven wat volgens hen op dit moment de belangrijkste thema’s zijn. Wat blijkt? De top 3 facilitaire thema's wordt gevormd door duurzaamheid (64%), werkplekomgeving (57%) en vitaliteit en gezondheid (34%). En voor de toekomst voorspellen facilitair professionals dat duurzaamheid nog relevanter zal zijn (73%). De onderzoekers spreken van een 'ongekend hoog percentage' dat in de geschiedenis van het marktonderzoek nog nooit is voorgekomen.


Meer over het FM Marktonderzoek 2021:
Lees hier de belangrijkste uitkomsten 


Die koppositie voor duurzaamheid is niet meer dan terecht. Reductie van restafval, hergebruik van materialen, terugdringing van energieverbruik, vermindering van uitstoot als gevolg van logistiek en transport, overgang naar vegetarische, biologische catering en ga zo maar door, er zijn veel manieren waarop organisaties vanuit de bedrijfsvoering een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld. Binnenkort publiceren we in Facto interviews met de FM’ers van aansprekende organisaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Een van de geïnterviewden spreekt de volgende woorden: ‘Het is geen discussie óf we duurzaamheidscriteria toepassen, maar veel meer hóe we deze toepassen.’ Wat mij betreft een uitspraak die iedere facility manager, als hij of zij dat nog niet heeft gedaan, uitgeprint in zijn kantoor aan de muur zou moeten hangen. Het zou mooi zijn als, wanneer de kantoren straks weer meer bezet gaan worden, organisaties structureel duurzame keuzes blijven maken. Niet voor henzelf, hun manager of de organisatie, maar voor een betere wereld, nu en in de toekomst.

Gerard Dessing, hoofdredacteur Facto

Voorwoord_583

Naar het magazine


Voorwoord

3/14
Loading ...