Lees verder
Ik ben 58, woon samen met mijn vrouw en kinderen midden het Groene Hart in Woubrugge, een klein watersportdorpje nabij Alphen aan de Rijn en Leiden. Eigenlijk heb ik te veel hobby’s. Een kleine opsomming: sporten, veel wandelen, maar ook fotografie, sleutelen aan en rijden op mijn motor. En natuurlijk muziek maken op mijn gitaar of keyboard, dat is erg ontspannend!
Functie: Ik ben Manager Facility aan Hotelschool The Hague.
Opleiding: Na de MTS Elektrotechniek ben ik veel avondcursussen gaan volgen, zoals erkend installateur elektrotechniek en industriële elektronica. Later ben ik mij meer de kant van facilitair op gaan ontwikkelen zoals Facility Management, Conditiemeting gebouwen NEN 2767 et cetera. Mijn motto is dan ook: “blijf jezelf uitdagen en ontwikkelen”.
Mooiste plek op aarde?
Tja, er zijn er zoveel. Veelal is het ook het gevoel op het moment als je daar bent. Tijdens mijn rondreis in India en Nepal heb ik de zonsopgang op de Himalaya en bij de Taj Mahal beleefd. Daar word je stil van! Maar ook dichter bij huis zijn er tal van mooie plekken, zoals de Stelvio in Italië en de Schotse hooglanden.
Wat is je favoriete restaurant en waarom?
Ik heb niet een echt een favoriet restaurant. Het is lekker om bijvoorbeeld bij Catch in Scheveningen te eten, maar vaak ben ik in Leiden te vinden en eet regelmatig bij Woo Ping. Ook Eetcafé de Hooykist en andere eetcafés tussen de studenten zijn bijzonder gezellig.
Wat staat er bovenaan je bucketlist?
Ik wil nog zoveel dingen doen. Van parachutespringen tot op de fiets de Alpe d’Huez beklimmen. Toch heb ik geen bucketlist. Waarom niet? Simpel: stel dat je alles op die lijst hebt gedaan, is dat dan het einde? Ik dacht het niet!
Wat is momenteel in je werk het belangrijkste aandachtspunt?
Laten we hopen dat de pandemie nu achter ons ligt. Maar tijdens de coronacrisis was voor ons het welzijn van de studenten het belangrijkste aandachtspunt. De afgelopen twee jaar zijn bijzonder uitdagend geweest voor hen, denk aan de gevallen van eenzaamheid. Ik hoop dat dit nu achter ons ligt en we kunnen gaan focussen op de terugkeer van de studenten en collega’s in de gebouwen.
Wat wordt de belangrijkste doorbraak in FM?
Ik denk dat er meerdere zaken belangrijk zullen worden. Op de korte termijn de gezonde leefstijl. Dus meer bewegen, gezonde voeding en een prettige werkplek. Wanneer hier een balans is voor medewerkers zal het werkgeluk gaan groeien. Op de lange termijn denk ik dat Smart Buildings de toekomst gaat worden. Datadriven gebouwonderhoud. Digital Twin. Sensoren. Dat zijn de termen voor de komende jaren. Zo zie je dat door corona in veel gebouwen zonder modern luchtsystemen al veel gebruikt wordt gemaakt van sensoren die bijvoorbeeld de CO2-uitstoot meten en dergelijke zaken visualiseren in een dashboard. Al dan niet met signaleringen. Zo kunnen we met datadriven gebouwen naar verantwoord voorspellend onderhoud en op maat gemaakte rapportages voor eigenaren/directies. Last but not least is duurzaamheid en compliance een belangrijke pijler binnen FM. Dit heeft niet zoveel met een doorbraak in FM te maken, maar met een steeds meer veranderende, scherpe regelgeving wordt er veel gevraagd van ons als FM-professional. Het blijft dus een uitdaging om goed op de hoogte te blijven van alle wet- en regelgeving.
Rense Assies: 'Intensieve samenwerkingen moeten de norm worden'
Waar zie jij kansen voor FM?
Zie bovenstaand beantwoord. Daarnaast zie ik kansen wanneer we meer informatie onderling gaan delen. En dan niet alleen als FM’ers onderling, maar ook binnen de eigen organisatie met afdelingen als Finance, IT, HR en Communicatie. Wanneer we allen openstaan om iets van elkaar te willen leren ontstaat er een versterking.
Mooiste/meest bijzondere project ooit aan meegewerkt?
Ik heb drie grote renovatieprojecten mogen begeleiden, dat zijn toch de krenten in de pap. Maar ook het opnemen van mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt binnen de afdeling vind ik bijzonder. Ze in twee jaar begeleiden en ze werkervaring laten opdoen zodat ze kunnen groeien naar een volwaardige baan geeft veel energie.
Van wie heb je het meeste geleerd en waarom?
Dat zijn toch mijn ouders en broers, van hen heb ik de normen en waarden geleerd die ik nu dagelijks toepas. Dit is veelal op basis van respect, waardering en vertrouwen in/voor elkaar.
Grootste blooper?
Ja, uiteraard maak ik fouten. Waar gehakt wordt, vallen spaanders! Het is de kunst om je fouten toe te geven en ervan te leren met elkaar. Maar een echte grote blooper... ik kan het me niet herinneren.
Wat wilde je worden toen je vijf jaar oud was?
Ik denk profvoetballer. Elke dag had ik wel een bal aan mijn voet, wat mij overigens niet slecht afging.
Welk boek/app/magazine mogen we echt niet missen?
Echt boeken lezen doe ik niet veel. In dit tijdperk krijg je gevraagd en ongevraagd al veel informatie via de digitale snelweg aangereikt. Linkedin is een mooi medium.
Hoe ga je naar je werk?
Gelukkig woon ik centraal tussen Amsterdam en Den Haag, waardoor de reistijd per auto naar onze beide vestingen circa 30 tot 40 minuten is. Bij mooi weer gaat het sneller op de motor.
Hoe blijf je vitaal?
Door veel te sporten houd ik mijn lichaam en geest in shape. Niet onbelangrijk is om ook te ontspannen met familie, vrienden en kennissen onder het genot van een wijntje of biertje.
Grootste gok ooit genomen en hoe is dat uitgepakt?
Jeetje... Ik ben wel iemand die vaak de voors en tegens afweegt. Maar het is wel voorgekomen dat ik een gok genomen heb om over te stappen naar een werkgever die uiteindelijk toch niet zo betrouwbaar bleek te zijn.
Belangrijkste les die je hebt geleerd na twee jaar corona?
Alles is relatief. Je maakt plannen voor de toekomst, en die moet je zomaar opeens weer bijstellen. Verdrietig genoeg zien we dit nu weer met de inval in de Oekraïne. Alles is relatief!